Sunday, June 5, 2011

Akademi Bola Sepak diwujudkan bagi melahirkan pemain berkualiti - Ahmad Shabery Cheek

Selasa Julai 6, 2010

DALAM usaha melahirkan pemain bola sepak berkualiti bagi mewakili negara di peringkat antarabangsa, Kementerian Belia dan Sukan akan mewujudkan beberapa akademi bola sepak kebangsaan.

Akademi yang akan dilaksana mengikut model pembangunan kelab Eropah yang berjaya itu akan berperanan mendidik dan melatih kanak-kanak dari seawal usia lapan tahun.

Jawatankuasa Pembangunan Bola Sepak yang ditubuhkan kementerian sedang mengenalpasti beberapa tapak untuk menjayakan projek itu, kata Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Gelanggang Sukan Pelbagaiguna Sungai Daun Tengah, di sini semalam, beliau berkata akademi itu memerlukan kawasan yang besar kerana ia memerlukan banyak padang dan infrastruktur lengkap.

"Banyak aspek infrastruktur asas kita tidak lengkap termasuk jenis rumput di padang. Malah tiada satu pun boleh diguna untuk mendidik dan melatih kanak-kanak bermain bola sepak cara sebenar mengikut standard antarabangsa.

"Infrastruktur yang ada lebih untuk aksi antarabangsa. Ini antara isu yang diteliti dan menjadi keutamaan jawatankuasa itu kerana kos penyediaannya sangat besar," katanya.

Mengenai cadangan supaya Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) membenarkan semula khidmat pemain import bagi merancakkan Liga Malaysia dan meningkatkan mutu bola sepak negara, Ahmad Shabery berkata setiap pasukan perlu melihat kemampuan kewangan mereka.

"Dulu syarikat rokok menjadi penaja utama tetapi tidak dibenarkan lagi. Saya bimbang keghairahan mendapatkan pemain import boleh menyebabkan ada negeri tidak mampu membayar gaji pemain dan isu baru pula timbul," katanya.

Beliau berkata jumlah wang yang banyak bagi membayar pemain import sebaiknya diguna untuk melaksanakan program pembangunan dan membina pasukan pelapis.

Sementara itu, beliau berkata kementerian akan menjenamakan lebih 1,200 gelanggang futsal di seluruh negara sebagai Gelanggang Futsal 1Malaysia sebagai kaedah untuk golongan remaja menghayati konsep 1Malaysia melalui sukan. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment