Saturday, May 21, 2011

Kerajaan kaji bina stadium khusus untuk bola sepak

2010/07/27

KOTA BHARU: Kajian akan dibuat bagi kemungkinan membina stadium khusus untuk bola sepak seperti yang diamalkan di negara maju, kata Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek.

Beliau berkata, ia bukan saja dapat mengurangkan kos penyelenggaraan sesebuah stadium tetapi juga bagi membiasakan pemain dengan konsep padang bola sepak sebenar yang tidak berkongsi dengan pelbagai acara sukan lain.
“Ia adalah antara kajian yang diambil kira kementerian dalam agenda pembangunan sukan di bawah peruntukan Rancangan Malaysia Ke-10," katanya selepas merasmikan Karnival Red Wariors di sini malam tadi.
Pada majlis itu, beliau turut menandatangani sijil Malaysia Book of Records kerana kejayaan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) memperkenalkan produk sendiri berkaitan sukan bola sepak.

Selain itu, Ahmad Shabery berkata, kerajaan juga bercadang mewujudkan akademi bola sepak di setiap daerah untuk melatih generasi muda dalam sukan berkenaan.

“Setakat ini kita telah menubuhkan jawatankuasa khas yang dinamakan Jawatankuasa Tabung Pembangunan Bola Sepak Negara, yang membabitkan pihak berkaitan seperti Kementerian Pelajaran, FAM (Persatuan Bola Sepak Malaysia) dan media,“ katanya.

Katanya, kerajaan memerlukan RM50 juta setahun untuk mengendalikan program akademi berkenaan. - Bernama

No comments:

Post a Comment